skænkepropper gør det nemmere at blande drinks
Gear & Grej

Skænkepropper

En af de ting der ikke må mangle i baren er skænkepropper

Når det kommer til at hælde en drink op, så er skænkepropper et stykke udstyr der gør en stor forskel. Det har nemlig en kæmpe virkning og en ret lille pris. Det gør det så meget nemmere at blande drinks og dertil så sørger den også for det ser langt mere fancy ud.

Hvad er en skænkeprop ?

SkænkepropperEn skænkeprop er en lille “tut” du sætter i flasken når du har skruet låget af. Den klemmes blot ned og har nu et noget mindre hul, der gør at du bedre kan dosere når du skal hælde. De fås i mange forskellige varianter, hvor nogle af dem doserer x antal cl automatisk. Der findes lidt forskellige varianter:

  1. Free flow skænkeprop ( uden dosering )
  2. Skænkeprop til vægholder ( med dosering )
  3. Skænkeprop ( håndholdt med dosering )

Lidt om varianterne

En free flow prop giver nok lidt mere mulighed for kunstnerisk udfoldelse når du skal skænke. Den kræver dog samtidig også at du kan dosere med øjet eller har det i håndledet. Det gode ved den er at den ikke klistre helt så let til som modellerne med dosering. Derfor er den også bedre til sirup eller meget søde drikke som Cuba karamel osv.

En prop med dosering gør det utrolig nemt at lave alle dine drinks ens. Der kommer ikke 5 cl i den ene og 3 i den anden. Den giver den samme mængde hver gang. Vælger man så vægmodellen, så har den også lidt dekorativ effekt når flasken hænger på væggen. Ved den håndholdte model sidder der typisk en lille kugle indvendig. Når du så vender den på hovedet, så sørger newton lov for at den hælder den rette mængde ud. Skal man så lave en dobbelt, lavet man lige det klassiske hurtig løft af flasken mens man har den på hovedet. Straks kommer der en genstand mere ud.

Rengøring og vedligeholdelse

Ved noget spiritus er der sukker eller andet indhold der kan klistre let. Det sætter sig tit i skænkeproppen. Dermed kan specielt dem med dosering sætte sig og ikke fungere specielt godt mere. Tager du vodka eller gin er det ikke noget stort problem. En Cuba karamel er dog så fyldt med sukker at der nærmest ender med at sidde noget der ligner sirup i proppen.

Det er derfor en god ide at gøre dem rene med jævne mellemrum. Det er ikke den store opgave, de skal blot tages ud og lægges i noget varmt vand eller skylles.

Når det kommer til de væghængte, hvor man har en “tryk-op” mekanisme. Så er det en god ide aldrig at lade dem tørre ud. Indvendig sidder der en slags ventil, der også har en lille O-ring. Denne skal helst holdes fugtig. Når du så ikke bruger dem, er det en gode ide at fylde vand i dem. På den måde klistre de ikke til, holdes rene og O-ringen forbliver fugtig samt funktionel.

Du kan købe skænkpropper hos f.eks. Mixmeister.dk – her er der et bredt udvalg af free flow og med dosering.